TABLOURILE LUI CRISTACHE GHEORGHIU INVITĂ LA CĂLĂTORII IMAGINARE

Pe parcursul acestei luni, cititorii Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” au ocazia să admire, în sala mare, expoziţia de pictură a artistului plastic Cristache Gheorghiu. Cunoscut în mediul cultural braşovean prin numeroasele evenimente expoziţionale colective şi individuale, la care a luat parte în ultimii 12 ani, artistul ne propune de această dată o privire retrospectivă asupra creaţiei sale recente. Fiind un peisagist prin excelenţă, Cristache Gheorghiu a ales pentru această expoziţie 21 de tablouri – lucrate în ulei pe pânză –, care ilustrează două din temele predilecte ale creaţiei sale: natura şi peisajul citadin. Lucrările inspirate de natura montană degajă seninătate şi puritate, dar, totodată, forţă şi deplinătate; ele relevă, prin armonia formelor şi culorilor, fascinaţia pe care fiecare peisaj în parte o exercită asupra artistului.

Chiar dacă autorul nu este şi nici nu-şi propune să devină un inovator al artei peisajului, parcurgând aceleaşi căi bătătorite de marii artişti plastici ai lumii, opera sa îi pune în evidenţă talentul şi inspiraţia creatoare. În acelaşi timp, ne dezvăluie un pictor care şi-a însuşit pe deplin secretele artei plastice. Văzându-i pânzele, te transpui imediat în acel colţ de natură şi eşti pătruns de calm şi linişte sufletească. Peisajele citadine au două surse de inspiraţie: Braşovul – oraş de care Cristache Gheorghiu este atras iremediabil – şi metropolele americane – cunoscute din peregrinările artistului peste Ocean. Dacă imaginea emblematica a Braşovului o reprezintă – în viziunea pictorului – Scheiul şi casele sale vechi, atunci când este vorba despre America, accentul cade pe redarea atmosferei tumultuoase de zi cu zi. În tablourile de mari dimensiuni „Chicago”, „Se lasă seara în L.A.” sau „Parc în L.A.”, privitorul simte pulsul vieţii americane, transpus pe pânză în nota personală a artistului. De altfel, în tot ceea ce pictează, Cristache Gheorghiu încearcă să fie el însuşi, nerevendicându-se din nici un curent sau şcoală de pictură.

Între picturile expuse, cea intitulată „Metamorfoze” face notă discordantă, prin faptul că este realizată într-o manieră abstractă, dovedind că artistul are capacitatea să sintetizeze teme şi idei, pe care să le transpună simbolic pe pânză.

Remarcat mai nou şi ca scriitor, prin cartea de călătorie „Singur printre americani”, lansată în această vară, Cristache Gheorghiu reprezintă unul dintre numele de prim rang cu care Braşovul se poate mândri.

Mihaela Chicomban, „Bună Ziua Braşov”, 22 Septembrie 1999